Peter Werrebroeck: “Verklarende analyse landelijk heilige graal?”


Met ruim 30 jaar ervaring in het sociaal domein beschikt Peter Werrebroeck, manager Wmo, Jeugd & Gezin binnen de gemeente Bergen Op Zoom (BOZ) over uitgebreide kennis en expertise. Dat komt goed van pas in de Proeftuin. Naast manager is hij ook lokale aanstuurder van de Toegang Jeugd BOZ.

Waar ben je trots op?

“Centraal binnen het toekomstscenario staat het versterken van de wijkteams. Sinds 2016 zijn er binnen BOZ jeugdprofessionals (JP-ers) die deskundig zijn in het werken met complexe veiligheid casuïstiek. De Proeftuin heeft drie zaken rechtstreeks vanuit Veilig Thuis overgenomen hiermee is de doorloop binnen de keten versneld. Binnen de Proeftuin hebben de werkers alle uitdagingen binnen de keten op hun bordje. Ik ben trots op het feit hoe zij daarmee omgaan.”

Wie wil jij een compliment geven?

“Graag geef ik Anja Ruger een compliment voor haar deskundigheid en analytisch vermogen waarmee ze de Proeftuin aanstuurt en door ontwikkelt. Ook de complimenten voor Evelien Zonnevijle omdat zij toen het mogelijk werd de pilot binnen BOZ te draaien, zij zonder aarzelen dit mede wilde ervaren. Tot slot een compliment voor de gedragswetenschappers, voor het feit dat de verklarende analyse bijna een heilige graal is. Het is een mooie manier van onderzoeken om het onderliggend patroon en de kern en oorzaak van problematiek in kaart te brengen. Dit zal na de Proeftuin niet te realiseren zijn in de vorm die het basisteam nu hanteert. Maar gekeken moet worden hoe we dit op een goede manier kunnen behouden en de samenwerking met de gedragswetenschappers is hierbij enorm waardevol.”

Welke uitdagingen zie je?

“De uitdagingen die ik zie zijn veelzijdig; een belangrijke uitdaging is dat er een netwerkdossier komt waarin alle instanties kunnen werken en dat dit inzichtelijk is voor ouders. Deze wens is er al lang en hiervoor moeten in de praktijk alle stappen nog gezet worden.”

Wat zou je graag echt willen veranderen voor onze gezinnen en hoe ga jij dat doen?

“Een vaak gehoorde vraag bij onze Jeugdprofessionals is dat de gezinnen gehoord en geholpen willen worden. hoe zorgen we  dat we doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Belangrijk dat er goed geluisterd wordt en dat er minder met lapmiddelen wordt gewerkt.”


Pagina functies

Mail de redactie

Laatste update: 05-09-2023

Peter Werrebroeck