Praktijk SAS Coaching & Training


Praktijk SAS maakt zich hard voor jeugdhulpverlening vanuit het hart met een eigenwijs randje. De specialisatie van Praktijk SAS ligt op het gebied van (hoog)gevoeligheid en/of (hoog)begaafdheid binnen een gezin. Zoals iedere ouder zal kunnen beamen maakt de aanwezigheid van gevoeligheid c.q. begaafdheid de opvoeding vaak intens. Juist de intensiteit bij gevoeligheid en begaafdheid zorgt voor een specifieke behoefte binnen de hulpverlening en vereist een aangepaste aanpak waarin ruimte en aandacht is voor de eigenheid en behoefte van ieder gezinslid.

Samen gevoelig en/of begaafd

Gevoelige en/of begaafde kinderen komen voort uit (een) gevoelige en/of begaafde ouder(s). Er speelt een erfelijkheidsfactor mee. Dit is waarom Praktijk SAS systemisch werkt. Dit betekent dat zowel het kind als de ouders deelnemen aan het hulpverleningsproces. Indien nodig wordt ook de school van het kind of het netwerk in het proces betrokken. Praktijk SAS is gespecialiseerd in de gezinsdynamiek die voortkomt uit gevoeligheid en/of begaafdheid binnen een gezin.

Coaching bij (hoog)gevoeligheid en (hoog)begaafdheid

Praktijk SAS is een praktijk waar systemische jeugd- en gezinscoaching wordt aangeboden. Gevoeligheid en begaafdheid zijn geen stoornissen maar kenmerken van een persoon. Het is hoe je bent. Het is geen psychologische stoornis, maar het kan wel degelijk uitdagingen geven op allerlei vlakken. Zo is bekend dat bij hooggevoeligheid er sneller sprake is van een gevoel van onveiligheid. Dit kan allerlei gevolgen hebben zoals terechtkomen in stressreacties zoals vechten, vluchten, pleasen en bevriezen. Wanneer dit in een gezin gebeurt, kunnen de stressreacties van de één die van de ander versterken en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

We gaan samen op zoek naar jullie krachten en kwaliteiten die kunnen helpen bij het aangaan van die uitdagingen. We gaan ontdekken welke patronen zijn ontstaan door de jaren heen die misschien niet (meer) helpend zijn. Jullie emoties en behoeftes worden in kaart gebracht. Jullie leren op welke manier communicatie helpend kan zijn bij het komen tot balans in jullie gezin. Het doel van de begeleiding is komen tot een gezin dat in balans en verbinding met elkaar leeft met ruimte voor ieders eigenheid en behoefte.


Pagina functies

Mail de redactie
Doelgroep:
 • 4-12 jaar
 • 12-16 jaar
 • 16 jaar en ouder
Specialisme:

Ouder en kind

Bij Praktijk SAS wordt altijd gewerkt met zowel het kind als de ouders.  Het kind functioneert in een gezinssysteem. Op deze manier kan er een goed beeld worden gevormd van de behoeftes van zowel het kind als de ouders. Ouders worden gehoord en gezien op deze manier en zij worden intensief betrokken bij de begeleiding zodat hun opvoedkracht wordt vergroot. Praktijk SAS is gespecialiseerd in de gezinsdynamiek bij hooggevoeligheid en (hoog)begaafdeheid.

De hooggevoeligheid kan zorgen voor disbalans door overprikkeling en onderprikkeling. Hierdoor kan er soms een vicieuze cirkel ontstaan waarbij meerdere gezinsleden in een staat van overprikkeling en overvraging verkeren. Het doel van begeleiding is ouders en het kind te versterken zodat zij samen op zoek kunnen gaan naar de balans die bij hun gezin past waarbij ruime is voor de behoefte van ieder gezinslid.

Laatste update: 06-02-2023


Onze zorglocaties

 • Roosendaal

Zorg aan huis in

 • Bergen op Zoom
 • Etten-Leur
 • Halderberge
 • Moerdijk
 • Roosendaal
 • Rucphen
 • Steenbergen
 • Woensdrecht
 • Zundert

Laan van Brabant 32
4701 BK Roosendaal
Contact: Saskia Claassens-Hopstaken